10 استاپ موشن جریان ساز در سینمای جهان

معرفی فیلم استاپ موشن

مواردی که در این مقاله مورد بررسی قرار می دهیم:

  • مقدمه ای بر صنعت و ساختار فیلم های استاپ موشن
  • معرفی 10 فیلم استاپ موشن تاریخ سینمای جهان
  • جمع بندی و کلام آخر نویسنده
  • ثبت کامنت و معرفی فیلم های استاپ موشن منتخب شما (انتهای مقاله)

ساخت تیزر تبلیغاتی


صنعت استاپ موشن در سینما

اولین استفاده استاپ موشن به سال 1889 دوران آغازین سینما باز می گردد. در آن دوران جیمز استورات و آلبرت اسمیت با استفاده از شیوه استاپ موشن توانستند سیرک هامپی دامپی را بسازند که درخشش بسیاری در آن دوران داشت. از آن پس استاپ موشن یکی از شیوه های رایج ساخت انواع انیمیشن شده تا به شکل امروزه درآمده است. به خوبی میتوان شاهد این قضیه بود که مرحله تولید استاپ موشن ها همواره با زحمات زیاد و همکاری چند تیم متخصص در پروسه ساخت و پرداخت همراه بوده است. از این رو استودیو های بزرگ سینمایی جهان رفته رفته به کمک این صنعت آمدند و ما امروزه شاهد ساخت انیمیشن های استاپ موشن های حرفه ای و حجیم و سنگین در مرحله تولید هستیم.

امروزه با رشد تکنولوژی و پیشرفت صنایع مختلف ، کمک زیادی به اجزا و قسمت های مختلف تولید و ساخت یک استاپ موشن شده است. همچنین با بالا رفتن کیفیت ساخت این سبک از انیمیشن ها ، گستره مخاطبان آن نیز وسیع تر شده است. بعضا شاهد این هستیم که فیلم ها و انیمیشن هایی که در این سبک به مرحله تولید و نمایش می رسند ، موفقیت های چشمگیری را در عرصه جوایز و فروش از آن خود می کنند. در ادامه به 10 استاپ موشن مهم و موفق تاریخ سینما و بررسی مختصر هر یک می پردازیم.

معرفی بهترین انیمیشن های استاپ موشن در جهان

استاپ موشن فیلم King Kong محصول 1933

فیلم استاپ موشن کینگ کونگ 1933 | آثار سینمایی استاپ موشن

موفق ترین استاپ موشن سینمای کلاسیک را می توان کینگ کنگ دانست. داستان معروف این فیلم که اولین بار در سالهای دهه 30 میلادی ساخته و در سینما های جهان به نمایش درآمد، از تکنولوژی استاپ موشن بهره برده است. فیلم محصول کشور آمریکا می باشد و با استفاده از تکنیک استاپ موشن ساده آن روزها در خلق هیولای عظیم الجثه فیلم ، موفق به ساخت یکی از آثار ماندگار سینما شد و در میزان فروش فیلم توانست موفقیت چشمگیری را کسب کند. با روی کار آمدن تکنولوژی جلوه های ویژه مدرن تاکنون سه نسخه از این فیلم بازسازی شده است. کماکان این نسخه قدیمی و ساده قابل توجه دوستداران صنعت استاپ موشن می باشد.

استاپ موشن انیمیشن A Grand Day Out محصول 1989

پرترین آثار استاپ موشن دنیا | فیلم استاپ موشن والاس و گرومیت

این فیلم کوتاه انیمیشنی با نام یک روز بزرگ با والاس و گرومیت، یکی از نسخه های محبوب استاپ موشن در سال های طلایی عصر سینمای آمریکا می باشد. روایتی ساده و جذاب با استاپ موشن که می تواند هم شما را سرگرم کند و هم بخنداند. این اثر کوتاه که از هنر استاپ موشن خمیری بهره می برد، توانست توجه های زیادی را نسبت به خود معطوف کند و سازندگان اثر با ساخت داستان های ادامه دار والاس و گرومیت در سال های بعد به موفقیت های بیشتری در دنباله راه این اثر استاپ موشن برسند.

استاپ موشن انیمیشن Chicken Run محصول 2000

پرترین آثار استاپ موشن دنیا | فیلم استاپ موشن فرار مرغی

این انیمیشن محبوب که در ایران با نام فرار مرغی شناخته می شود ، یکی دیگر از آثار موفق در عرصه استاپ موشن های انیمیشنی می باشد. این اثر در ابتدای قرن جدید و پیشرفت چشمگیر در صنعت استاپ موشن ساخته و به نمایش درآمد. در ساخت این استاپ موشن از عوامل بروز و حرفه ای استفاده شد تا جایی که از ستاره آن روزهای سینمای هالیوود یعنی مل گیبسون در قامت صدای کاراکتر اصلی بهره برد تا فیلم و داستان آن به یکی از آثار محبوب در ژانر کودک و نوجوان تبدیل شود و فروش خوبی در سینماهای داخل و خارج آمریکا داشت. سازنده این اثر نیک پارک می باشد که سری فیلم های والاس و گرومیت نیز جزو آثار همین کارگردان متخصص در حوزه استاپ موشن می باشد.

استاپ موشن انیمیشن Corpse Bride محصول 2005

بهترین فیلم های انیمیشن استاپ موشن تیم برتون

عروس مرده منحصر به فرد ترین نوع استاپ موشن در اوایل قرن جدید می باشد. این اثر به دو روش سنتی و روش دیجیتال به مرحله تولید رسیده است. تیم برتون خالق این اثر از دسته کارگردان های مشهور سینمای جهان و صاحب سبکی است که همواره علاقه خود به صنعتی چون استاپ موشن را در کارنامه هنری خود نشان داده است. او با ساخت آثاری همچون “عروس مرده” ،”کابوس قبل از کریسمس” ، “فرانکن وینی” و همچنین آثار ابتدایی فعالیتش در قالب انیمیشن و فیلم های کوتاه و تیزر مانند توانسته است سبکی در استاپ موشن را برای خود انحصاری کند. در آثار استاپ موشن تیم برتون علی رغم فضاسازی تلخ ، تاریک و سردو بی روح روایت های داستانی ، مفاهیم مهم در زمینه شرارت و روانشناسی کودک را داریم که در قالب پویانمایی و استاپ موشن به زیباترین حالت ممکن بیان می شوند.

استاپ موشن انیمیشن Fantastic Mr. Fox محصول 2009

برترین انیمیشن استاپ موشن وس اندرسون

می توان گفت آقای فاکس شگفت انگیز پر ستاره ترین اثر استاپ موشن جهان می باشد. اولین اثر استاپ موشن وس اندرسون ، کارگردان بزرگ و شناخته شده جهان که به عنوان اولین تجربه استاپ موشن خود توانست روایت مختلفی از ساخت استاپ موشن و داستان گویی را به سبک خود بیان کند. استفاده از عوامل حرفه ای و دوجین بازیگر مطرح و مشهور در قالب صداپیشگان اثر همچون : جرج کلونی ، مریل استریپ ، بیل موری ، ویلیام دفو ، اوون ویلسون و … باعث بیشتر دیده شدن اینروایت استاپ موشنی کرد.  آقای فاکس شگفت انگیز به عنوان یک اثر موفق استاپ موشن در کارنامه وس اندرسون ثبت شد و بعد ها و در سال 2018 این کارگردان دومین اثر استاپ موشن خود با نام “جزیره سگ ها” را به مرحله تولیدو نمایش درآورد.

استاپ موشن انیمیشن Coraline محصول 2009

معرفی استاپ موشن خوب | انیمیشن استاپ موشن کارولاین

داستان و روایت این استاپ موشن از روی یک رمان معروف با همین نام به مرحله تولید رسید. استاپ موشن کرولاین قطعا یکی از موفق ترین نمونه های استاپ موشن در تاریخ سینما می باشد. این اثر توانسته است در کنار رضایت مخاطب خود ، نقد های مثبت منتقدین را نیز دریافت کند. فضاسازی ترسناک و در عین حال فانتزی قصه در کنار روند حرفه ای تولید استاپ موشنی بی عیب می تواند مهم ترین دلیل رضایت طیف عام و خاص این سینما باشد.

داستان استاپ موشن حول دختری میچرخد که به همراه والدین خود به یک خانه قدیمی اسباب کشیده کرده است. او به واسطه درب کوچکی از این خانه وارد دنیای موازی می شود و مخاطب را با خود وارد یک ماجراجویی جذاب و دیدنی می کند. بهره گیری از نرم افزار های دیجیتالی حرفه ای در کنار طراحی دکور و صحنه آرایی منحصر به فرد یکی دیگر از نکات قابل توجه در روند ساخت این استاپ موشن می باشد.

استاپ موشن انیمیشن Mary and Max محصول 2009

بهترین فیلم استاپ موشن | انیمیشن استاپ موشن مکس و مری

تا به امروز داستان مری و مکس را می توان تلخ ترین داستان استاپ موشنی سینما دانست. فضای سیاه و سفید حاکم بر این استاپ موشن خمیری به قدری زیبا و تاثیر گذار است که در بطن روایت قصه می تواند دل هر انسانی را به درد آورد. شاید در کنار بی نقص بودن این استاپ موشن در مرحله تولید ، واقعی بودن داستان نیز بر تاثیر دو چندان آن افزوده باشد. این اثر توانسته است جوایز متعددی از جشنواره های مختلف را ازآن خود کند و همراهی و همدلی چشمگیری را از انسان ها را دریافت کند.

مری و مکس در کنار فرم و روایت جذاب خود ، به مفاهیم تنهایی و خداناباوری بشر در عصر جدید اشاره ای تلخ می کند. در عصری که آدم ها بیشتر و بیشتر از هم فاصله می گیرند و ارتباط دو موجود که هیچ چیزشان شبیه به یکدیگر نیست و در دو نقطه جغرافیای دور از هم زندگی می کنند ، ماهیت اصلی استاپ موشن خمیری مری و مکس را ترسیم می کند. این استاپ موشن به یاد ماندنی و تاثیر گذار محصول کشور استرالیا می باشد.

استاپ موشن انیمیشن Pat & Mat محصول 2018-1976

معرفی فیلم استاپ موشن خمیری | کارتون استاپ موشن پت و مت

داستان های پت و مت از آن دسته کارتون های سریالیست که حداقل هر ایرانی به لطف صدا و سیمای کشور توانسته یکبار آن را ببیند. ماجرا ها و داستان های خنده دار دو کاراکتر در قالب یک استاپ موشن خمیری با مزه ، این داستان سریالی را به یک اثر موفق و تداومی تبدیل کرده است. بطوری که هم کودکان آن نسل دهه هفتاد میلادی با آن خاطره دارند و هم نسلی که در قرن جدید با آن رو به رو می شود ارتباط می گیرند. مبدا و شروع این سریال خمیری در چکسلواکی قدیم بود که در 35 قسمت 7 دقیقه ای برای کودکان به تولید رسید.

در تولید این سریال استاپ موشن تمامی تاسیسات، ابزارالات فنی و وسایلی که پت و مت در طول سریال از آنها استفاده می کنند، با بالاترین دقت طراحی و ساخته شدند تا مخاطب به خوبی با ابزار دست آنها ارتباط بگیرد. این روایت استاپ موشنی در کنار لحن خنده دار خود یادآور این نکته است که انسان هرگز نباید در زندگی تسلیم و دلسرد شود. جالب است که نام این سریال نیز از اصطلاح پات و مات در شطرنج گرفته شده است

استاپ موشن انیمیشن Shaun the Sheep محصول 2015-2007

معرفی سریال کارتونی استاپ موشن خمیری | کارتون استاپ موشن بره ناقلا

شان گوسفنده که در تلویزیون ایران با عنوان بره ناقلا و در قالب برنامه های کودک و نوجوان بار ها به نمایش درآمده است ، یک سریال بلند موفق و محبوب در زمینه استاپ موشن می باشد. این سریال که محصول کشور انگلستان می باشد، با روایت های جالب و بعضا خنده دار داستان در کنار رعایت اصول و تکنیک های اولیه استاپ موشن ، توانسته است این اثر سریالی را به یک اثر مهم در تاریخ صنعت استاپ موشن تبدیل کند. جالب است که برخی از منتقدان سری استاپ موشن Shaun the Sheep را تجلی روح بزرگان سینمای کمدی همچون باستر کیتون ، هارولد لوید و چاپلین می دانند. کاراکتر اصی گوسفند قصه با نام شان به لطف سریالی بودن قصه به یکی از شخصیت ها محبوب کارتونی نزد کودکان و بعضا بزرگسالان تبدیل شده است.

استاپ موشن انیمیشن Anomalisa محصول 2015

فیلم استاپ موشن Anomalisa 2015 | استاپ موشن مفهومی

متفاوت ترین روایت استاپ موشن در قرن جدید را می توان آنومالیسا نامید. استاپ موشنی که بر خلاف نمونه های رایج ، مخاطبش طیف بزرگسال می باشد. این اثر خاص با تکیه بر اصول اولیه و تکنیک استاپ موشن ، ساختار روایت در قصه را می شکند و پا را در فضایی شبه سورئال می گذارد. با تماشای این اثر متفاوت در ژانر استاپ موشن استودیویی ، حس و حال عجیبی وجود مخاطب را فرا می گیرد و بعضا مخاطب را در قسمت هایی به چالش می کشد و او را به تفکر وا میدارد.

چارلی کافمن نویسنده و کارگردان قبل از ساخت این استاپ موشن ، همواره به خلق آثار خاص و پر معنا نزد سینما دوستان شناخته شده بود. با تولید و خلق این اثر به مخاطب می گوید که در قالب یک استاپ موشن نیز می توان مطالب روانشناختی و عمیق انسان را به تصویر کشید و چالش های جدیدی را به روی انسان مدرنیته جدید مطرح کرد. او به خوبی نشان می دهد صنعت استاپ موشن تنها محدود به ژانر کودک ، کمدی و درام نیست.

جمع بندی

فیلمسازی استاپ موشن امروزه بسیار وسیع شده است بطوریکه امروز آنرا یک صنعت مجزا در نظر می گیرند. آثار بسیاری نیز هستند که لیاقت قرار گرفتن در این لیست جذاب را دارند ولی تمامی 10 گزینه گزینه ذکر شده به دلیل جریان سازی و تفاوتی که در ساخت و پرداخت رقم زده اند انتخاب شدند. 

احسان اریا نویسنده نقد

نویسنده
احسان آریا

دانلود فایل پی دی اف


امیدواریم این مطلب براتون مفید واقع شده باشه
حتما در قسمت دیدگاه ، نظرات خودتون رو برای ما و مخاطبای ما کامنت کنید 

همچنین می تونید این مطلب رو از طریق سرویس های اشتراک زیر برای دوستان خود ارسال کنید


ممنون از همراهی شما عزیزان تا پایان این مقاله از استودیو کاتشو. دوست دارید بدونید ما تو کاتشو چه کارهایی انجام میدیم؟! خب نگران نباش. برات یه لیست از مهم ترین شون رو آوردیم. اگر خواستی روشون کلیک کن تا درباره شون بیشتر بدونی.

ساخت تیزر تبلیغاتی : برای برندینگ خودت یا شرکتت راحت میتونی از تیزر تبلغاتی رئال یا حتی ساخت موشن گرافیک استفاده کنی. اگر هم صاحب یه کارخونه هستی که دیگه بهتر! چون می تونی با ساخت فیلم صنعتی در مورد محصولات و خط تولیدت به مشتری هات توضیح بدی. شاید هم بخوای با ساخت فیلم مستند در مورد یه موضوع خاص توضیح بدی. در ضمن باید بگم که برای خدمات ویدیو مارکتینگ مثل ساخت ویدیوهای اینستاگرام یا حتی ساخت فیلم مراسم عروسی و تولد و مناسبت های دیگه هم می تونی رو کمک ما حساب کنی.

5/5 - (4 امتیاز)

5 دیدگاه

  • من از دیدن تک تک این فیلم ها لذت بردم و خیلیاشون برام خاطره سازن اما با سبکشون آشنایی نداشتم با خوندن این مقاله دلم خواست برم همشونو دوباره ببینم مرسی از معرفی فیلم های سبک استاپ موشن

  • سلام وقتی این مقاله رو خوندم کنجکاو شدم برم فیلم مکس و مری رو ببینم تعریفشو شنیده بودم
    خواهستم بگم که خیلی تحت تاثیر فضای غمگین این استاپ موشن قرار گرفتم و کلی اشک ریختم
    قطعا در ذهن من و بقیه مخاطبا موندگاره

  • فقط تیم برتون افسانه ای و روان پریش

  • Avatar for Arya nastaran samiri گفت:

    استاپ موشنای زیادی هستند
    به نظرم از این ده تا بهترم هست تو تاریخ سینما

    • سلام دوست عزیز
      بله قطعا استاپ موشن های قوی تری وجود دارند که میتونن در این لیست قرار بگیرند
      در وهله اول باید بگیم که به هر حال بحث سلیقه و انتخاب وسطه و میتونه خیلی عقاید با هم فرق بکنه
      همونطور که در ابتدا و انتهای مقاله اشاره کردیم ، این 10 اثر استاپ موشن نه به خاطر قوی بودن، بلکه به خاطر جریان سازی در صنعت استاپ موشن و حواشی که قبل و بعد از ساختشون به پا کردند انتخاب شدن
      به هر حال با شما موافقیم که خیلی از آثار دیگه استاپ موشن میتونن در لیست 10 استاپ موشن برتر تاریخ سینما قرار داشته باشند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *