در این مقاله آموزشی از کاتشو به موضوع “تبلیغات در رادیو” خواهیم پرداخت. تاریخچه تبلیغات در ایران و جهان، ریشه در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در کشور ایالات متحده آمریکا دارد. آن زمان شاید به اندازه امروز امکانات و تجهیزات پیشرفته برای ساخت تیزر تبلیغاتی ، ساخت موشن گرافیک یا حتی ساخت کلیپ اینستاگرام وجود نداشت و تبلیغات به روش های بسیار ساده تری انجام می شدند.
تاریخچه تبلیغات در ایران
تبلیغات رادیویی روشی قدیمی اما هنوز پر طرفدار
تاریخچه تبلیغات در ایران را نیز به طور کلی می توان به دو دوره تقسیم کرد:
- دوره باستان
- دوره عصر جدید
تبلیغات رادیویی از قدیمی ترین روش های تبلیغات محسوب می شود. در این روش با استفاده از یک دستگاه رادیویی، به تبلیغ کالا یا خدمات پرداخته می شود. با گذشت زمان و پیدایش روش های جدید و خلاق در حوزه تبلیغات، تبلیغات رادیویی نیز همچنان می تواند مخاطبان خاص خود را جذب و مورد هدف قرار دهد.
تبلیغات رادیویی مسلما به منزله کسب مشتری و سود بیشتر از طریق مورد هدف قرار دادن مخاطبان خاص صورت می گیرد؛ بنابراین در این میان نباید از اهمیت کیفیت آگاهی غافل ماند.
تبلیغات در این روش، به دلیل تاثیر غیر مستقیمی که بر ذهن شنونده دارد، بسیار مهم است که به کیفیت و نوع ارائه، توجه کافی شود.
در این مطلب همراه ما باشید تا مبحث مهم تبلیغات در رادیو را به طور کامل با یکدیگر بررسی کنیم.
مزایا و معایب تبلیغات در رادیو
از مزایای تبلیغات در رادیو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یکی از مهم ترین امتیازات تبلیغات رادیویی، امکان تصویر پردازی با استفاده از موسیقی، جلوه های صوتی و غیره که به شنونده می دهد، است.
- تبلیغات در رادیو نسبت به روش های دیگر تبلیغات بسیار ارزان تر و مقرون به صرفه تر است.
- تعداد مخاطبان در تبلیغات رادیویی آنچنان زیاد است که با شناسایی الگو های رفتاری آن ها در خرید، می توان بازدهی و کیفیت تبلیغ را افزایش داد.
- تبلیغات رادیویی را می توان زود به زود و به مدت طولانی تری پخش کرد.
- انعطاف پذیری در تبلیغات رادیویی باعث شده تا به راحتی بتوان متن پیام خود را تغییر و حتی با مناسبت های مختلف سازگار کرد.
- در تبلیغات رادیویی به دلیل امکاناتی مانند صحبت با مشتریان، قدرت ترغیب مخاطب در این روش نسبت به دیگر شیوه های تبلیغات بیشتر است.
معایب اصلی در تبلیغات رادیویی:
- تبلیغ در رادیو به دلیل مشغولیت افراد به کار دیگری در هنگام گوش دادن، از تاثیر کمتری نسبت به دیگر شیوه های تبلیغات برخوردار است و ممکن است افراد در هنگام گوش دادن تمرکز پایینی داشته باشند.
- در این نوع تبلیغ، محدودیت هایی مانند نبود جذابیت و امکانات بصری وجود دارد که این محدودیت ها از تاثیر بیشتر این تبلیغ نسبت به سایر شیوه های تبلیغات کاسته است.
- شنیدن مداوم و طولانی یک آگهی می تواند خسته کننده باشد.
- چون پس از پخش تبلیغ در رادیو، امکان برگردندان نیست، ممکن است مخاطب بخشی از آن را نشنود یا قادر به یادداشت مشخصات تبلیغ اعم از شماره تلفن، آدرس و غیره نشود.
- برخی زمینه های تبلیغاتی همچون فروش ماشین برای تبلیغات رادیویی مناسب نیستند. در حالی که زمینه های تبلیغاتی دیگری همچون فروش بلیط های کنسرت برای این روش از تبلیغ مناسب اند. بنابراین این روش در تمامای زمینه های بازاریابی موثر نیست.
هزینه تبلیغات رادیویی
مهم ترین شاخص هایی که بر هزینه تبلیغات در رادیو تاثیرگذار اند عبارتند از:
- هزینه صرف شده در تولید که در این صورت باید هزینه های مربوط به اجاره مکان، بازیگران و غیره پرداخته شود.
- طول تبلیغ و زمان پخش آن : ساعاتی که شنوندگان بیشتری دارد، هزینه بیشتر خواهد بود.
- فرکانس پخش تبلیغات، که در این صورت هر چه تعداد پخش بیشتر باشد، هزینه آن نیز افزایش می یابد. البته معمولا با افزایش فرکانس تخفیف هایی نیز از طرف رادیو صورت می گیرد.
- نوع برنامه و رادیو، که با تبلیغ در میان برنامه های شناخته شده، تعرفه و هزینه تبلیغ نیز افزایش خواهد یافت.
نکات مهم در تبلیغات رادیویی
در ادامه برخی از نکات مهم در مورد تبلیغ در رادیو را بازگو می کنیم:
چه مراحلی باید در سفارش تبلیغات رادیویی طی شود؟
- مراجعه به بخش تبلیغات دفتر رادیو
- اطلاع از شرایط و تعرفه ها
- ارائه اطلاعات مرتبط با محصول یا خدمات
- تعیین روش تبلیغ
- تنظیم قرارداد
روش های متفاوت تبلیغات در رادیو
- خواندن متن تبلیغ به صورت زنده توسط گوینده
- حمایت کننده (اسپانسرینگ) برنامه
- بسته های تبلیغاتی تولید شده
زمان های مناسب پخش تبلیغات رادیویی
طبق آمار های داده شده، بیشترین شنونده ها را این ساعات دارد:
- شش صبح تا ده صبح
- سه تا هفت عصر
- دوازده تا دو بامداد
اما باید توجه داشت که ساعات گفته شده برای همه نوع تبلیغات در رادیو مناسب نیستند و با توجه به نوع محصول یا خدمات، مخاطب هدف در آن ساعات باید شناسایی شود.
رمز نوشتن آگهی های رادیویی تاثیرگذار
مهم ترین رمز آن دانستن نحوه، زمان و دلیل گوش دادن شنونده به تبلیغات رادیویی است. بنابراین برای انجام این کار، با ابزار ها و فن های متفاوت می توان دست به کار شد. اغلب این روش ها در تبلیغات رادیویی به شکل خاصی است.
شنونده چگونه به تبلیغات رادیویی گوش می کند؟
شنونده رادیو دو نوع است: شنونده همیشگی و شنونده سلیقه ای؛
- شنونده همیشگی از یک الگوی عادت روزانه پیروی می کند
- و شنونده سلیقه ای انتخابی خاص و یا آگاهانه از طرف او صورت می پذیرد.
دلیل گوش کردن شنونده به تبلیغات رادیویی
به طور کلی دو دلیل وجود دارد که مردم به تبلیغات رادیویی گوش می کنند:
کاربردی یا عاطفی
- در علت کاربردی نیاز شنونده به دانستن مسائلی همچون ترافیک، اوضاع هوا و غیره است.
- در علت عاطفی نیز ممکن است شنونده به یک برنامه، مجری یا گوینده و همچنین سبک خاصی از موسیقی علاقه داشته باشد.
تعرفه تبلیغات رادیویی در شبکه های مختلف رادیویی
- تبلیغات در شبکه رادیویی پیام؛ میانگین هزینه هر ثانیه تبلیغ در این شبکه رادیویی حدود ۱۰۷،۶۱۸،۴۳۸ تومان است.
- تبلیغات در شبکه رادیویی ایران؛ میانگین هزینه هر ثانیه تبلیغ در این شبکه رادیویی حدود ۳۴،۰۷۰،۵۶۳ تومان است.
- تبلیغات در شبکه رادیویی جوان؛ میانگین هزینه هر ثانیه تبلیغ در این شبکه رادیویی حدود ۶۳،۱۹۶،۳۲۹ تومان است.
- تبلیغات در شبکه رادیویی ورزش؛ هر ثانیه تبلیغ در این شبکه رادیویی حدود ۱۴۰،۳۷۱،۸۷۵ تومان است.
- تبلیغات در شبکه رادیویی آوا؛ هزینه هر ثانیه تبلیغ در این شبکه رادیویی حدود ۹۳،۵۸۱،۲۵۰ تومان است.
لازم به ذکر است که تعرفه های گفته شده، بر مبنای تعرفه فروردین ماه ۱۴۰۱ محاسبه شده اند و ممکن است در ماه های آتی تعرفه خام هر ثانیه افزایش و تغییر یابد.
سخن پایانی
هدف تبلیغات رادیویی همانند سایر شیوه های تبلیغات، قرار دادن مخاطبان خاص بوده و از این طریق است که بازدهی بالایی دارد. بعلاوه همانطور که گفته شد، در صورتی که تبلیغ در ساعات پر شنونده روز پخش شود، بازدهی بیشتری دارد و هزینه آن نیز بیشتر است.
روش های تبلیغات گونه ها و مراحل متفاوتی دارند و این در مورد تبلیغات رادیویی نیز صدق می کند. مراحل هر یک از آن ها در جزئیات با یکدیگر اختلافاتی دارند.
تبلیغات هر محصولی را در رادیو می توان پیدا کرد و بر خلاف سایر شیوه های تبلیغاتی که در آن می توان جزئیات یک محصول را دید، در این شیوه باید سعی شود که به تک تک ویژگی ها و حتی کوچکترین مزایا پرداخته شود تا شنونده درک کاملی از محصول و یا خدمات ارائه شده داشته باشد.
این مطلب را نمی توان نادیده گرفت که امروزه با گذشت زمان، مخاطبان رادیویی به طرز قابل توجهی کاهش یافته اند؛ که شاید یکی از مهم ترین دلایل آن، کیفیت برنامه های رادیویی که تبدیل به روزمرگی، کلیشه و تکرار شده اند می تواند باشد. با این حال هنوز هم گروهی از مخاطبین همچنان به رادیو وفادار مانده اند.
بنابراین باید توجه کرد که در حین انجام تبلیغات، بدون خدمات دریافت مشاوره از افراد مجرب در این زمینه، امکان دارد با شکست مواجه شوید؛ لذا ضروری است در این مسیر از افراد کار بلد و آشنا به حوزه تبلیغات رادیویی مشاوره و کمک گرفته شود.
با تبلیغات رادیویی علاوه بر جذب مشتری و فروش، می توان شاخصه ای مانند ترافیک سایت را نیز بهبود بخشید. در پایان امیدواریم که شما از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. خوشحال می شویم این مطلب را با کسانی که به آن احتیاج دارند به اشتراک بگذارید و نظر خود را برای مان کامنت کنید.
اگر مایل هستید در مورد تعرفه و شرایط خدمات کاتشو از قبیل صدای گوینده و نریشن برای استفاده در تبلغات رادیویی و دیگر خدمات مانند ساخت فیلم صنعتی ، ساخت فیلم مستند و ساخت فیلم مراسم بیشتر بدانید می توانید از طریق اپراتور واتس اپ که در پایین صفحه آمده است و یا شماره درج شده در بالای سایت با کارشناسان کاتشو در تماس باشید.
بدون دیدگاه