تحلیل و نقد فیلم ماجرا ‌آنجلو آنتونیونی The Adventure 1960

نفد فیلم ایتالیایی L'Avventura و تریلر

مواردی که در فیلم ماجرا آنجلو آنتیونی مورد بررسی قرار می دهیم :

  • گفتار کوتاه در رابطه با صاحب اثر “میکل ‌آنجلو آنتونیونی”
  • تحلیل بصری فیلم در قالب مبانی سینما
  • تجسم بی روحی در فیلم آنتونیونی
  • بررسی پلان سکانس های مهم فیلم
  • مشاهده تریلر فیلم ماجرا (در انتهای مقاله)

ساخت تیزر تبلیغاتی


سینمای میکل آنجلو آنتونیونی – درباره صاحب اثر (کارگردان فیلم)

خب، قبل از اینکه شروع کنیم. باید با ساختار سینمای آنتونیونی آشنا بشویم. آنتونیونی نام فیلمسازی است نخبه گرا و مولف که تعقیب و گریز های طولانی، اجزای صحنه، توجه به طراحی و معماری و روابط شخصیت ها و محیط از نکات برجسته تاملات او درباره دغدغه های معاصر هستند.

فیلمسازی که از سال ۱۹۵۰ با فیلم عالی داستان یک ماجرای عشقی وارد سینما شده بود، گرچه این فیلم برخی مولفه های وی را داشت، اما این سبک در فیلم ماجرا بود که دریافت معين هایی از فضا و زمان را باز تعریف کرده و آن را به بلوغ رسانید. در ابتدای کار، آنتونیونی سنت نئورئالیسم در ایتالیا را دنبال کرده و سپس در کنار فیلمسازی همچون فلینی به عنوان نماینده سینمای پسا تئورئالیسم قلمداد شد.

فیلم ماجرا نقطه ی عطف سینمای آنتونیونی در سطح جهانی محسوب می شود؛ فیلمی که در جشنواره سینمایی کن سال ۱۹۶۰ غوغا برپا کرد و تیتر نخست روزنامه ها و سوژه ی مجلات تخصصی سینمایی شد. این فیلم در اولین روز اکران خود به دلیل عجیب بودن و سبک روایی چالش برانگیزش توسط تماشاگران عام هو شد.

همین امر باعث عکس العمل نشان دادن بزرگان سینمای ایتالیا گشت. وجود دو نظر مختلف درباره ی فیلم باعث سر و صدا کردن آن شد. پس از این فیلم، دو اثر شب و کسوف ساخته شدند که در کنار هم سه گانه ای با مضمون اليناسيون را تشکیل می دهند.

نقد فیلم ماجرا آنتونیونی 1960

تحلیل بصری فیلم ماجرا The Adventure 1960 ساخته آنتونیونی 

داستان فیلم از اینجا شروع می شود که آنا با بازی لئوناردو ساری و نامزدش ساندرو بازی گابریل فرزتی با همراهی گروهی از جوانان ثروتمند به جزیره ای در سیسیل می رود. آتا، پس از جز و حتی با ساندرو ناگهان ناپدید می شود. آن گاه کلودیا با بازی مونیکا ویتی دوست صمیمی و نامزدش ساندرو می کوشند تا او را پیدا کنند و در جریان این جستجو عاشق یکدیگر می شوند.

پایان تلخ فیلم ماجرا، تکلیف نهایی را روشن نمی کند. اصرار آنتونیونی برای اینکه توضیح ندهد چه بر سر آنا آمده بسیاری از منتقدان و تماشاگران البته کوته بین فیلم را عصبانی کرد اما این سبب شد که این ماجرا، به یک اثر موفق جشنواره های جهانی بدل نشود. آنچه اهمیت دارد تاثیر این ناپدید شدن مرموز بر شخصیت های متاثر آن است.

این فیلم، اولین همکاری مشترک آنتونیونی با ویتی بود که بعدها در چند فیلم هم ظاهر شد سبک فیلمسازی آنتونیونی پس از پنج فیلمی که در ظرف ۱۰ سال ساخت در ماجرا به پختگی رسید. داستان کمینه گرای فیلم، نماهای طولانی و نما های تعغیبی کند و آرام، همراه با حداقل دیالوگ و خلق روابطی غریب از ویژگی های بارز ماجرا بود که با گذار از فرم کلاسیسی به فرم مدرنیستی رسید.

اگر بخواهیم از همان بلان اول آغاز کنیم باید گفت که در ابتدای فیلم آنتونیونی ما را به عنوان مخاطب خود سریعا به داخل روایت داستانی خود پرتاب کرده و در همان ابتدا، بدون مقدمه پردازی در باب شخصیت اول، تصویری عریان از او را به ما ارائه می دهد. به عبارتی در همان ابتدا معرفی شخصیت در دل یک عربانی صورت می گیرد.

فیلم کلاسیک ماجرا ساخته آنتونیونی

نقد فیلم The Adventure 1960 – بررسی سینمای ایتالیا

سپس پدر آنا را می بینیم که دارد با فردی به نام کارو، درباره ی تبدیل جنگل ها به ساختمان ها حرف می زند و سپس جمله (( جایی واسه قرار نمی مونه)) را ذکر می کند و ما در ژرفنای تصویر ساختمان های در حال ساخت را می بینیم و گویی که این دو و به طور گسترده تر، انسان ها در حصار مدرنیته و جهان صنعتی محبوس شده و راه گریزی ندارند.

تحلیل بصری فیلم L'Avventura آنجلو آنتونیونی

سپس دوربین همان لانگ تیک را ادامه داده و بعد بر روی پدر و دختر زوم می کند. در قدم اول آنتونیونی به وسیله ی دیالوگ هایش ما را با مفروضات روایی خود، مواجه می کند. به عنوان مثال از طریق اشاره پدر آنا، می فهمیم که آنا قرار است به یک سفر دریایی برود.

همچنان که این دو با دیالوگ های سرد و بی احساس، با یکدیگر حرف می زنند، در بک گراند تصویری ساختمان های بدهیکل و خشک را می بینیم که به مثابه رابطه آنها، بر ناخودآگاه ذهنی ما تاثیر می گذارند.

در واقع وقتی که میگویم معماری در سینما مهم است، به این دلیل است که حتی اگر همچون این فیلم صنعتی ، با فضای داخلی سرو و کار نداشته باشیم، ساختمان ها می توانند به مثابه چگالی درام، نقش پراپ ميزانستی را بازی کنند. این سازه ها در عمق دشت خالی از آب و علف، احساس تمسک ( توسل) پنهان پدر به دختر را دو چندان می کنند. این حالت فتیشی را ببینید

مقاله درباره فیلم کلاسیک ماجرا ساخته انتونیونی

تحلیل پلان سکانس فیلم – واکاوی فیلم ایتالیایی ماجرا

من قبل از اینکه به پلان اول برسیم، خلاصه ی داستان را گفته بودم که پس از گمشدن آنا، كلوديا جای او را در قلب ساندرو گیرد. در اینجا هم پس از معرفی انضمامی آنا زمانی که پدر او حرفش تمام می شود، دوربین بدون اینکه کات بزند ناگهان كلوديا را می بینیم و اگر کمی هوشیاری به خرج دهیم متوجه آن خواهیم شد که کلودیا تمام مدت آنجا منتظر آنا بوده است.

این حضور پنهانی کلودیا در ساختار فیلم ماجرا هم وجود دارد، یعنی پس از گمشدن آنا، كلوديا به جای او در قلب ساندرو جلوس می کند و ما همانند این تصویر، دیگر آنا را نمی بینیم. این تصویر، کلیت فرم آنتونیونی را نمایان می سازد.

تحلیل فیلم ماجرا 1960

و سپس در نمای بعدی فیلم ماجرا که از پشت سر آنها گرفته و می شود، آنتونیونی در یک حرکت استادانه، کلودیا را در جایگاه آنا قرار می دهد و او را برای ما در ترازوی درام، هم وزن آنا می نماید. شاید با خودتان بگویید که این تساوی کمپوزیسیونی و یکسان بودن زاویه ی دید آنا و كلوديا نسبت به رفتن پدر، در خودآگاه ما تاثیری نداشت و برای ما مهم نبود. اما این فرم از آنجا که حس پر می سازد، همیشه در ناخودآگاه ما تاثیر می گذارد و آدمی که سرش در حساب و کتاب است، می تواند آن را تا مرز خود آگاه عقب بکشاند.

واکاوی درباره فیلم ماجرا L'Avventura 1960

تجسم بی روحی – تحلیل فیلم ماجرا L’Avventura 1960

همیشه فکر می کردم که اگر یک کارگردان بخواهد بی روحی را برای ما مجسم کند، احتمالا باید موسیقی متن را در فیلمش pause کند تا بعد بتواند در کلیت اثرش، یک بی روحی مواج ایجاد کند. آنتونیونی با L’Avventura مهر تائیدی بر فكر نايخته اما درست من زد و بدون استفاده از هیچ کسیون شنیداری، برای من حس ساخت.

او با استفاده بسیار دقیق از لانگ شات و عدم استفاده از موسیقی متن در لحظات فاصله انداز و فاقد دیالوگ، مخاطب را وارد یک بحران ذهنی می کند. آنا نمی خواهد دنبال ساندرو برود و این دومین جایی است که انتونیونی سردی رابطه ی بین آقا و ساندرو را نشان می دهد. بار اول در یکی از گزاره های پدر آنا با این انفصال مواجه می شویم که می گوید این مرد نمي تواند با تو ازدواج کند و بار دوم هم اینجاست

گابریله فرزتی ، لئا ماساری و مونیکا ویتی در فیلم ماجرا آنتونیونی

یادداشتی درباره فیلم ماجرا – The Adventure 1960

همانطور که آقا پس از پیاده شدن از ماشین در آن فضای سرد و متروک، از سردی و تعلیق رابطه اش با ساندرو می گوید ركلوديا دلسوزانه از او دفاع می کند. حضور ساندرو نه تنها دلگرم کننده نیست، بلکه مثل یک ربات، تنها دنبال برطرف کردن اميال خویش است. ما اختلاف بين آنا و كلوديا را در حالات فتیشی آنها در می یابیم.

تحلیل و خلاصه داستان فیلم ایتالیایی ماجرا

تا اینکه مرد از پنجره ی آن ساختمان کهنه، آنا را صدا می زند. فیلمساز، در اینجا به طرز هوشمندانه ای کاراکتر مکمل خود را معرفی نموده. چالش اصلی اکثر فیلمهای آنتونیونی، خلاء های عمیق زنانه است.

این خلاءها به عنصری فمینیستی بدل گشته و فیلمساز دائما حول آن و همینطور در فیماجرا بحران حضور ابژکتیو دو زن بر سر تصاحب میل مردانه ی ساندرو، کاراکتر ها را معرفی کرده و فرمش را به شکل یک کانسپت عینی در می آورد که اغلب آنها به مخاطب فرکانس های فوتوژنی ارسال می نمایند. در اینجا هم که ساندرو توجه آنا را به خود جلب می نماید، گویی این ساختمان است که ابژه ی مرکزی ( آثا) را به سفت آمر نمادین فرا می خواند.

یادداشتی درباره نقد و بررسی فیلم ماجرا آنتونیونی L'Avventura

جمع بندی فیلم ماجرا

در نهایت باید گفت اگر چه فیلم ماجرا ، ساخته ی میکل آنجلو آنتونیونی در همان سال های ابتدایی نیز مورد استقبال و توجه مخاطبان قرار نگرفت ولی کماکان باید بپذیریم که این فیلم یکی از مهم ترین فیلم های سینمای ایتالیا و همچنین کارنامه شخصی آنتونیونی می باشد. امروزه روز نیز با گذشت چندین دهه کماکان فیلم ماجرا The Adventure 1960 مخالفان و موافقان خود را دارد.  نقد اصلی مخالفین فیلم درباب ملال آوری اثر در طی روایت می باشد.

نویسنده
سجاد اسماعیل پور

دانلود فایل پی دی اف


تریلر و تیزر تبلیغاتی فیلم ماجرا


L’Avventura 1960 IMDB

امیدواریم این مطلب براتون مفید واقع شده باشه
حتما در قسمت دیدگاه ، نظرات خودتون رو برای ما و مخاطبای ما کامنت کنید 

همچنین می تونید این مطلب رو از طریق سرویس های اشتراک زیر برای دوستان خود ارسال کنید


معرفی مجموعه کاتشو و خدمات آن : شرکت فیلمسازی کاتشو متشکل از تیمی از افراد پویا و خلاق و در عیم حال با تجربه می باشد که می توانند خدماتی از قبیل ساخت تیزر تبلیغاتی در سبک های مختلف رئال ، انیمیشنی ( برای مثال : ساخت موشن گرافیک تبلیغاتی ) یا ترکیبی ،  ساخت فیلم صنعتی و عکاسی صنعتی ، ساخت فیلم مستند با هدف معرفی و ترویج یک فرهنگ ، خدمات ویدیو مارکتینگ و نیز  ساخت فیلم مراسم های مختلف را با هزینه ای بهینه برای مشتریان خود انجام دهند.

4/5 - (4 امتیاز)

8 دیدگاه

  • Avatar for Arya فریده پوررضایی گفت:

    چقدر سینمای ایتالیا جذابه آخه
    تحلیل و نقد فیلم ماجرا ‌آنجلو آنتونیونی توی این مقاله خیلی دقیق و کامل بررسی شده من همیشه از دیدن آثار آنتونیونی لذت میبرم و بنظرم آثار ایشون واقعا حرفه ای هستند
    مرسی از شما بابت نقد

  • آقا به ولله که سینمای کلاسیک ایتالیا محشره
    الانو نگاه نکنید سینمای ایتالیا و فرانسه رفتن تو درو دیوار
    اون موقع ها خیلی گولاخ بودن واسه خودشون
    کافیه به کارگردانا و سینماگرای اون دوران برگردین
    آنتونیونی یکی از اوناست 👌👍

  • Avatar for Arya احمدزاده گفت:

    من تازه با سایت شما آشنا شدم
    واقا نقد فیلمایی که قرار دادین اصولی و مفید بودن
    خیلی باهاشون ارتباط گرفتم
    مخصوصا نقد همین اثر آنتونیونی رو
    می تونیم تو نوشتن نقد همکاری داشته باشیم؟

  • چیه آخه این مزخرف
    فیلم ماجرا آنتونیونی یک فیلم خسته کننده ست
    نقد لازم نداره الکی دو ساعتو نیم از عمرمون رفت پاش
    یه فیلم خواب آور بی ارزش ایتالیایی

  • فقط می تونم بگم بَه بَه به سینمای خوش آبو احوال ایتالیا

  • فیلم درباره الی اصغر فرهادی کپی از این فیلمه (شما بگین اقتباس)

    • جدی اصلا بهش فکر نکرده بودم
      دمت گرم

    • چی میگی واسه خودت این کجا و آن کجا
      الکی مقایسه نکنید خواهشا چیزی نمیدونید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *