تحلیل و نقد فیلم سرخ پوست + بررسی تخصصی تدوین فیلم The Warden

فیلم سرخپوست نقد و بررسی و تحلیل تخصصی

مواردی که در فیلم سرخ پوست مورد بررسی قرار می دهیم :

  • عوامل موثر در تولید و ساخت اثر
  • روایت قصه و داستان خطی
  • بررسی نکات مثبت فیلم
  • مختصر و مفید با اصول تدوین
  • تحلیل تخصصی تدوین فیلم سرخ پوست
  • مشاهده تریلر فیلم سرخ پوست (در انتهای مقاله)

ساخت تیزر تبلیغاتی


اطلاعات فیلم سرخپوست The Warden 2019

سرخپوست شاید پر سرو صدا ترین فیلم با ساختار فنی و تکنیک سینما در یک دهه سینمای ایران باشد. از این حقیقت نمی توان چشم پوشی کرد که اسم نوید محمد زاده (به عنوان یک بازیگر ایرانی با کارنامه موفق چند ساله) به عنوان بازیگر نقش اول فیلم ، خود به تنهایی می توانست عاملی برای توجه مخاطبان سینمای ایران باشد. اما بعد از اکران و نمایش فیلم می شد به راحتی فهمید اینبار بر خلاف سه فیلم قبلی ، به جای اینکه فیلم تحت تاثیر بازی بازیگر باشد، آقای بازیگر تماما در اختیار فیلم قرار می گیرد.

نوید محمد زاده با عنوان سرگرد جاهد در داستان فیلم به خوبی حل می شود. این حرف ها به این معنی نیست که بازی محمدزاده خوب نیست. نه، در واقع بازی او اینبار در سرخپوست به بیننده تحمیل نمی شود. انتخاب و ایفای این نقش برای محمد زاده به عنوان یک بازیگر می تواند یک انتخاب هوشمندانه باشد، چالشی برای خود، مخاطبان و منتقدین سینمای ایران.

درباره فیلم سرخپوست نوید محمدزاده | گریم نوید محمد زاده در فیلم سرخ پوست

عوامل موثر در ساخت فیلم سرخ پوست

از بازیگری فیلم که عبور کنیم به سازنده و معمار اثر می رسیم. نیما جاویدی کارگردان و نویسنده «سرخ پوست» پیشتر با فیلم «ملبورن» به سینمای ایران معرفی شده بود. فیلم قبلی او علی رغم موفقیت های بسیار جهانی و قابلیت های ذاتی بسیاری که داشت به دلایل مختلف در ایران چندان قدر ندید.

دومین فیلم جاویدی اما در عین شباهت های درونی به فیلم اولش، اثری متفاوت از اثر قبلی است. مهمترین جمله ای که اطراف این فیلم از سوی مخاطبان عادی تا منتقدان و تحلیل گران جدی سینما شنیده شد این جمله بود که «سرخ پوست به شدت سینماست».

همین ویژگی که هرکس به سبک خودش تلاش در تبیین و توضیحش داشت باعث شده تا «سرخ پوست» اثری متمایز نسبت به غالب آثار به نمایش در آمده در چند سال اخیر سینمای ایران تلقی شود. اثری که سراغ رویه های سینمای کلاسیک آمریکا و سینمای استودیویی مبتنی بر قصه را گرفته و تداعی کننده حال و هوای خاطرات نوستالژیک مخاطب سینما است با رگه هایی از به روز شدن و طعم حالا را داشتن.

دو رکن اصلی در فیلم سرخ پوست

فارغ از مجموعه خوب عوامل هنری و فنی سرخپوست، دو رکن اصلی باعث شکل گیری فیلمی در قامت سرخپوست می شود: ابتدا خود نیما جاویدی به عنوان کارگردان فیلم و هومن بهمنش فیلمبردار فیلم. بهمنش را شاید هنوز به عنوان یک تصویر برداز جوان دارای نبوغ بشناسند، اما در جدید ترین فیلم صنعتی او یعنی سرخپوست خبری از آن جوانی نیست. بهمنش در سرخپوست به درجه ای از قاب بندی و ثبت وقایع می رسد که نشان دهنده ی تجربه و پختگی در تکنیک فیلمبرداری است.

اغراق نیست که بگوییم در کنار میزانسن ها ، سبک و هنر فیلمبرداری این اثر بخش اعظمی از موفقیت پروژه را در بر می گیرد. دوربین بهمنش در کنار طراحی صحنه کم نظیر محسن نصرالهی ، زندان را به عنوان یک شخصیت مجزا در فیلم با ظاهری سر د وبی روح تصویر می کند. عیار فیلمبرداری و فیلمبردار در تحلیل تدوین فیلم بیشتر خودش را نمایان می کند که در ادامه به آن اشاره می کنیم.

هومن بهمنش در فیلم سرخپوست نیما جاویدی | کارنامه هومن بهمنش و آثار نیما جاویدی

داستان فیلم سرخپوست (قصه)

سرخپوست یک فیلم خوبِ شسته ‌رفته و کامل در گونه (ژانر) معمایی است. داستان فیلم در سال ۱۳۴۷ اتفاق می‌افتد. فرودگاهی در حال ساخت می باشد که یک زندان در مسیر آن قرار گرفته است. برای همین در حال تخلیه و جابجایی زندان و زندانیان به مکان دیگر هستند. چالش و معمای داستان آنجاست که در ساعات پایانی یکی از زندانی ها ناپدید می شود.

از طرفی قرار است رییس زندان، سرگرد جاهد (با بازی نوید محمدزاده) ارتقای درجه و مدیریت بیابد. آینده شغلی سرگرد جاهد در گرو پیدا کردن این زندانی مفقود شده می باشد. در طی فیلم ما با رییس زندان همراه می شیم تا به حل این معما دست پیدا کنیم. در کنار روند معماگونه ی فیلم با لحظاتی دراماتیک و بعضا عاشقانه همراه می شویم. بین دو راهی انتخاب قهرمان و ضد قهرمان قرار می گیریم و با داستان همراهی می کنیم.

تحلیل تدوینی فیلم سرخپوست | اطلاعات و خلاصه داستان فیلم سرخ پوست

نکات مثبت فیلم سرخپوست

قبل از تحلیل تخصصی در باب تدوین فیلم سرخپوست به دیگر نکات قوت فیلم باید اشاره ای داشته باشیم. در وهله اول نکته ای که به وضوح جلوی چشم مخاطب سینما قرار دارد ، بازیگری ، شخصیت پردازی ، لوکیشن ، مکان و انتخاب های کارگردان است.

نکته ی بعد این است که داستان فیلم تقریبا در نیم قرن گذشته روایت می شود ، زمان و مکان و کار بازیگران آنقدر خوب و واقعی جلوه می کنند که گویی فیلم در همان زمان پنجاه سال گذشته تولید شده و این خود یک نکته بزرگ و مهم برای سینمای امروز ایران است.

فیلم جاویدی تاریخ و زمان دارد و این زمان را در بهترین فرم خود به بیننده منتقل می کند. در سرخپوست  اقتدار آن زمان و همچنین شکوفایی و پیشرفت دوران مشخص است و فیلم سراسر مصمم است که مسئولیت پذیری پیمانکار راه سازی (با بازی آتیلا پسیانی) و برنامه ریزی دقیق شان برای احداث فرودگاه را به مخاطب نشان بدهد و بیننده را به صورت ناخداگاه به آن دوران ببرد.

همچنین می توان گفت به طور کلی فیلم جاویدی ، تاریخ مصرف ندارد. سرخپوست از ابتدا روندی جذاب را در پی می گیرد و درگیری ، تعلیق و اتفاقاتی که قابل پیش بینی نیستند را رقم می زند. مهمتر از همه پایان بندی فیلم است که فصل آخر قصه را به خوبی جمع می کند و مخاطب بر خلاف تصوراتش از سیر فیلم ، با پایانی متفاوت مواجه می شود.

قهرمان و ضد قهرمان در فیلم سرخ پوست

وجود قهرمان و ضد قهرمان در فیلم از نکات خوب دیگر سرخپوست است که اغلب در سینمای ایران با آن مواجه نیستیم. بر خلاف شخصیت ضد قهرمان فیلم سرخ پوست که با او همراه می شویم ، شخصیت قهرمان غایب است و تنها از صحبت دیگران ، دوستانش ، هم بندی ها و همچنین مددکار او ، شخصیتی را برایش متصور می کنیم.

احمد نام زندانی ناشناسیست که در تمام فیلم او را (نمای بسته ی او را) نمی بینیم ، او شخصیتی جسور و شکست ناپذیر دارد و همین باعث می شود رییس زندان که نقش ضد قهرمانی با دارای المان های اخلاقی سفت وسخت رو دارد ، به دنبال این چالش بیافتد تا آن را از پا در بیاورد. نکته همینجاست که دوربین ما از ابتدا با رییس زندان و ضد قهرمان همراه می شود و در پلان آخر فیلم با یک تحول به شخصیت و معنای قهرمان می رسد.

اعترافات زوری شاهدین ، مستند و اعتراف به بیگناهی احمد و خود شخصیت مددکار به خوبی درآمده است. مددکار فیلم سرخپوست به معنی واقعی کلمه یک مدد کار است و در کنار آن شخصیت مرموزش در نیمه ی اول فیلم ، از نکات قابل توجه فیلم است.

دیگر نقطه عطف فیلم ، فصل عاشق شدن جناب رئیس زندان در اوج کشمکش داستان است و نمایان شدن وجه دیگر شخصیت سفت و سخت رئیس زندان در برابر مقوله ای به نام عشق. سکانس گیر افتادن ناخواسته سرگرد جاهد در یکی از بند های زندانش و حس خفگی و حالت ترس و دیوانگی لحظه ای او (با بازی خوب محمدزاده) سکانسی تامل بر انگیز بود.

نقد و بررسی فیلم سرخ پوست | The Warden 2019

بررسی تدوین فیلم سرخ پوست – آموزش اصول اولیه تدوین فیلم

در ابتدا بیاید به صورت مختصر و مفید با تدوین و تدوینگر آشنا بشیم:
تدوین در مرحله اول کار کارگردان است که با دکوپاژ فیلمنامه، تدوین اولیه ذهنی خود را هنگام فیلمبرداری خلق می کند و در مرحله دوم تدوینگر با در اختیار داشتن تمامی راش ها (فیلم های ضبط شده) ، امکانات باکس تدوین و همچنین زمان کافی با ظرافت بیشتری عملیات تدوین را انجام می دهد.

وظایف یک تدینگر سینمایی به شرح زیر است:

  • روایت داستان فیلم
  • تعیین ریتم مناسب
  • کمک به منطق فیلم
  • برجسته کردن بازی خوب و حذف بازی بد
  • ایجاد جلوه بصری زیبا

کار تدوینگر به زبان ساده:

انتخاب چی و چقدر ؟ ( پلان A چه پلانی باشد و زمانش چه قدر باشد، پلان B چه پلانی باشد و زمانش چه قدر باشد و الی آخر …ABCDEF ) انتخاب “چی” در تدوین یک کار تکنیکال و حسیست، ولی انتخاب “چقدر” صرفا حسیست ، اصطلاحا تدوینگر حرفه ای باید پس از تمام شدن انرژی پلان A به پلان B کات بزند.

عوامل موثر در مدت زمان نشان دادن هر پلان (انرژی)

حرکت درون پلان – معمولا پلان هایی که در درون خود حرکت دارند دیرتر کات زده می شوند
اندازه نما – معمولا هر چه قدر نما بازتر می شود به خاطر داشتن جزئیات بیشتر برای کشف دیرتر کات زده می شود
ترکیب بندی پلان – معمولا پلانهایی با ترکیب بندی شلوغ به علت داشتن جزئیات بیشتر برای کشف دیرتر کات می-شود
داستان پلان – پس زمینه داستان پلان در تعیین مدت زمان پلان موثر است

معمولا تدوین هم مانند فیلنامه در مراحل مختلف تکمیل و به جزئیات ان پرداخته می شود.

تحلیل تدوینی فیلم سرخپوست با بازی پریناز ایزدیار

گام به گام با تدوین فیلم سرخپوست

– 00:00 | نمایش چوبه دار در ثانیه اول فیلم سرخ پوست و ماندن طولانی روی پلان و ارجاع آن در طول فیلم پیش زمینه ازتباط داستان را با ان بیان می کند

– 00:59 | نمای لانگ شات یا استبلیشینگ شات یک تدوین کلاسیک برای معرفی فضای داستان

– 01:14| تدوینگر حرفه ای معمولا به کادر خالی کات نمی کند

– 01:45| تکنیک کراپ در کات (کراپ در امتداد پن خروجی پلان A به پن وردوی پلان B به طوریکه تداوم یک پلان القا می شود)

– 01:00| پلان های تیتراژ معرفی مکان، اساس کشی، تیتراژ، جغرافیا

– 02:38| در سکانس دوم هیچ لانگشاتی استفاده نمی شود برای لذت کشف لحظه لحظه فضا توسط بیننده

– 03:47| استفاده از نماهای pov در پشت پنجره و میله زندان باعث القای حد و حصر های طبیعی در زندان می شود، چیزی شبیه استفاده فرهادی از پنجره در فیلم هایش

– 07:09| استفاده از کات توی محور، (کات دو پلان بدون تغییر زاویه و با تغییر اندازه نما به هم) اگر اندازه پلان ها خیلی متفاوت نباشد و نقطه مناسبی کات نشود ممکن است باعث جامپ شود، در نمونه مورد نظر یک کات توی محور درست را میبینیم

– 07:40| جام کات از دکتر به خود دکتر برای نمایش گذر زمان ( کات سوژه به خودش را جامپ کات می گویند)

– 07:59| پلان لانگ شات و حضور یک گربه در آن علاوه بر اینکه وجود یک حیوان را درین محیط برای کاربردهای داستانی بعدی منطقی می کند، فورشادو ایست (ایجاد پیش زمینه) برای وجود یک زن درین محیط خشن، همراه با موسیقی زیر آن، اثبات عامدانه بودن استفاده فیلمساز از این نماد این است که گربه و زن یک زمان به دام می افتند

نکات مثبت فیلم سرخپوست | چرا سرخپوست فیلم خوبی است؟

تحلیل تدوین فیلم سرخ پوست

– 08:06| نمایش نمای اینسرت گرام برای نشان دادن منطق وجود موزیک

– 10:05| صبر روی ری اکشن بازیگر مخاطب به جای نمایش شخص دیالوگ گو معمولا برای القاء حس بیشتر و گاها برای فرار از بازی بد بازیگر مورد استفاده قرار می گیرد

– 12:10| نقطه عطف اول جایی که برای نخستین بار آرامش داستان به هم می ریزد

– 12:38| استفاده از جام کات برای گذر زمان

– 17:53| لانانگ شات طولانی و استفاده از به صورت مکرر در فاصیه زمانی کوتاه، که معمولا تدوینگر ها از آن حذر می کنند به علت داشتن انرژی انتظار اذیت کننده نیست،

– 18:43| اولین لانگ شات از اتاق رئیس که تدوینگر تعمدا به دلایل ذکز شده تا این لحظه از آن حذر داشت

– 17:00| معمولا نماهای گفتگو از باز شروع می شود و به بسته می رود نمونه یک تدوین کلاسیک

– 20:33| نمونه استفاده از کاتهای متعدد و پلان های کوتاه برای بالا بردن ضرب آهنگ مشابه زمان گم شدن دختر گم شدن دختر

– 21:27| به نظر اورلپ کردن صدای بازیگر مرد به روی صورت زن القا می کند دستور “خارج نشدن حتی یک چوب کبریت” مشمول زن هم می شود که در ادامه می بینیم اینچنین نیست و ضمنا علارغم تاکید موکد بازیگر مرد بازیگر زن به راحتی از زندان خارج می شود

– 22:00| پلان حرکتی و انرژی دار که باعث شده تدوینگر دیرتر کات بزند

– 26:07 | نمونه دیگری از کات کراپ برای ایجاد جلوه بصری

– 31:27| برای نشان دادن ضعف و آسیب پذیر بودن شخصیت مرد از نمای بازتر استفاده شده (knee shot)

– 34:25| برای نشان دادن احساس زن به سرنوشت زندانی با تاکید بر وجود نگهبانان

– 48:02| افتادن به روزی زمین سرگرد برای شروع شکستن هیمنه آن

نقد فیلم سرخپوست | the warden 2019

بررسی تمام تدوین سکانس به سکانس فیلم سرخ پوست

– 48:15| اینسرت کت گلی شده نماد خدشه وارد شدن به یونیفرم سرگرد به عنوان نماد نظامی گری و اقتدار

– 50:00| دیالوگ زن”اینا بیشتر بهتون میاد” در ادامه درآمدن مرد از هیبات نظامی و اماده بخشیدن شدن

– 55:02| ماندن به روی رد واکس روی سنگ برای آماده سازی بیننده برای پاک شدن واکس

– 55:23| کات توی محور به یک لانگشات زیبا و انرژی دار، باران به انرژی پلان اضافه می کند در نتیجه دیرتر کات می شود

– 57:17| نشان دادن این نما برای منطق رد دست زن وگرنه استفاده نکردن از این پلان تعلیق را بیشتر می کرد

– 01:02:02| فوت کردن دود سیگار در حالیکه زن از دود سیگار بدش می آید و پس دادن مداد نمادی از دل کندن سرگرد از بازیگر زن

– 01:05:00| سکانس مونتاژی دود، زیبایی بصری

– 01:05:55| نمونه دیگر از کات تو محور

– 1:07:45| باز هم شکسته تر شدن هیمنه و استخفاف بازیگر با سرفه

– 01:17:27 | پلان رستگاری سرخپوست وار در پلانی با نور بالا و هایالایتهای اغراق شده

– 01:19:15| نقص مچ کات (احتمالا اینسرت نقشه را بعدا گرفتن)

– سکانس پایانی طولانی ترین سکانس فیلم از 1:21:35 الی 01:24:30 به مدت 3 دقیقه حرکت، نوع ترکیب بندی ، داستان که در اوج خود قرار دارد و در نهایت انرژی پلان باعث شده زمان زیاد این سکانس پلان اذیت کننده نباشد

دانلود فایل پی دی اف


تریلر و تیزر تبلیغاتی فیلم سرخ پوست


امیدواریم این مطلب براتون مفید واقع شده باشه
حتما در قسمت دیدگاه ، نظرات خودتون رو برای ما و مخاطبای ما کامنت کنید 

همچنین می تونید این مطلب رو از طریق سرویس های اشتراک زیر برای دوستان خود ارسال کنید


کاتشو علاوه بر فعالیت و تولید محتوا در حوزه نقد فیلم های سینمایی ، خدمات ارزنده ای نیز برای شرکت ها و کسب و کارهای گوناگون دارد که برخی از مهم ترین آن ها عبارت اند از : ساخت تیزر تبلیغاتی ، ساخت موشن گرافیک  ، ساخت فیلم صنعتی ، ساخت فیلم مستند ، خدمات ویدیو مارکتینگ و ساخت فیلم مراسم . با کلیک بر روی لینک های طلایی رنگ ، اطلاعات بیشتری در مورد این خدمات به دست آورید.

5/5 - (2 امتیاز)

3 دیدگاه

  • Avatar for Arya مجتبی فرهادمنش گفت:

    باسلام ، نقد فیلم سرخپوست رو خوندم و با بخش هایی از مقاله تون مثل تدوین خوب فیلم موافق بودم
    فیلم هم تدوین خوبی داشت و هم فیلمبرداری و کادر بندی مناسب
    اما در کل از دیدن فیلم به اون صورت لذت نبردم و به عقیده م توی مقاله تون بزرگنمایی شده تا حدودی ، فیلم برای من کاملا قابل پیش بینی بود خیلی از لحظاتش
    بهرحال … سپاس از شما

  • Avatar for Arya Javad*mirhashemi گفت:

    آقا بخش تحلیل تدوین فیلم سرخ پوست واقا مفید بود
    دستمریزاد کاتشو 👌👍

    • از توجه و لطف شما دوست عزیز سپاس گزاریم
      همواره امیدواریم مطالبی که براتون آماده می کنیم مفید واقع بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *