معرفی 10 فیلم دادگاهی برتر سینما

فیلم دادگاهی

مواردی که در این مقاله مورد بررسی قرار می دهیم :

  • مقدمه ای بر سینمای ژانر دادگاه
  • معرفی 10 فیلم دادگاهی تاریخ سینمای جهان
  • جمع بندی و کلام آخر
  • ثبت کامنت و معرفی فیلم های دادگاهی منتخب شما (انتهای مقاله)

ساخت تیزر تبلیغاتی


مقدمه ای بر سینمای ژانر دادگاهی

لوکیشن ها و قاب های زیادی در تاریخ سینما هستند که مدام تکرار می شوند. همواره در بین موقعیت ها و مکان هایی که دستخوش ساخت فیلم و روایت داستانی هستند، فضای دادگاه و اتمسفر حاکم بر آن یک سوژه جذاب برای فیلمسازی می باشد. هر یک از ما به تماشای این دست فیلم ها نشسته ایم و گاه به دلیل رعایت اصول و تکنیک های تصویرسازی و همچنین درونمایه جذاب قصه ، میخکوب فضای داستان فیلم های دادگاهی شده ایم. دادگاه ها سلسله قوانین خود را دارند و هر مفهومی به نام انسان زمانی که در خواستگاه دادگاه و قانون قرار می گیرد، متناسب با قوانین و شرایط حاکم بر آن تعریف می شود. از زمان های گذشته تا به حال داستان ها و رمان های ارزشمند و غنی بسیاری در این زمینه نوشته شده اند. بعضا همین رمان ها فیلم شده و مورد استقبال واقع شدند.

همچنین داستان بسیاری از فیلم های ژانر دادگاهی سینما بر اساس وقوع یک حادثه و رویداد واقعی میباشد که این به خودی خود نشان دهنده پتانسیل بالای مساله و تِم دادگاه در ژانر های مهم بیوگرافی و تاریخی روایت های سینمایی میباشد. از طرفی این نوع روایت و قصه گویی در فضای دادگاه و ترسم اتمسفر حاکم بر آن، طرفدار و مخاطبان خود در سراسر جهان را دارد که به راحتی با فیلم ارتباط می گیرند و با شخصیت و موقعیت های داخل فیلم همزادپنداری میکنند. به همین دلیل از شروع تاریخ فیلمسازی، فیلم های زیادی در قالب و تم دادگاه ساخته شده است. به گونه ای که امروزه از این دست فیلم ها با نام و ژانر منحصر به خود یعنی “ژانر دادگاهی” یاد می کنند. در ادامه به بررسی 10 فیلم برتر و جریان ساز سینما که در تم و ژانر دادگاه تعریف می شوند می پردازیم.

بررسی 10 اثر برتر سینمایی در ژانر دادگاه

در ادامه به معرفی و بررسی مختصر 10 اثر برتر ژانر دادگاه در یک قرن اخیر می پردازیم. پس با کاتشو همراه باشید.

  • فیلم (A Time to Kill (1996 دادگاهی برای یک قربانی

تحلیل و نقد فیلم A Time to Kill

به وقت کشتن یا زمانی برای کشتن یک فیلم دادگاهی اقتباس شده از رمانی با همین نام است که در سال 1996 در آمریکا تولید و اکران شد. فیلم با بهره مندی از بازیگران توانمندی همچون ساموئل ال جکسون ، کوین اسپیسی و متیو مک کانهی جوان آن روز ها توانست توجه و موفقیت خوبی را در فروش بدست بیاورد. مساله فیلم A Time to Kill تماما بسته به تِم دادگاه می باشد و مخاطب را تا اخرین لحظه برای نتیجه گیری دادگاه به خوبی در تعلیق نگه می دارد. درونمایه فیلم اما داستان اشاره ای تلخ به نژادپرستی و فاشیسم فرقه ی با نام “کوکلاکس کلان” در جنوب آمریکا را دارد. فیلم به خوبی در نمایش نفرت و انزجار این فرقه و تقابل آنها با سیاه پوستان جنوب آمریکا موفق عمل کرده است.

آغاز فیلم A Time to Kill با همین خشونت و تجاوز علیه سیاهان آن هم در شهر کوچکی در ایالت میسیسیپی آغاز می شود و کمی جلوتر به شروع دادگاه ختم می شود. در این روایت مساله نژادپرستی به شکلی عمیق است که در انتخاب هیئت منصفه نیز تاثیر خود را نشان می دهد. ابتدای امر مخاطب قصه حس می کند که شخصیت اصلی داستان، سیاهپوست عدالت خواه قصه یعنی کارل لی هیلی (ساموئل ال جکسون) است که در سدد انتقام دخترش برآمده است. ولی هر چه جلو تر می رویم متوجه می شویم که داستان از دید وکیل مدافع او یعنی جیک بریگانس (متیو مک‌کانهی) دنبال می شود و دوربین تماما در طی فیلم با او همراه است. سکانس پایانی فیلم و دفاعیه وکیل مدافع در برابر هیئت منصفه یکی از مهمترین صحنه ها برای اثبات این حرف است. 

دادگاه A Time to Kill ، دادگاه متهم سیاهی که خود قربانی خشم و تجاوز است.

وکیل مدافع جوان سفید پوست که خود دختر بچه ای کوچک دارد به خوبی در پس خشم و درماندگی سیاه پوست داستان قرار می گیرد. متهم سیاهی که خود قربانی خشم و تجاوز است و وکیل مدافع با وجود خطری که از جانب فرقه خشن و بی رحم آن ناحیه مورد تهدید و سوء قصد قرار میگیرد، با او همزاد پنداری میکند. از نکات خوب دیگر دادگاه فیلم A Time to Kill ، شخصیت به اصطلاح Badman مقابل وکیل مدافع میباشد که با بازی کوین اسپیسی به زیبایی هر چه تمام تر به اجرا درآمده است . فیلم “زمانی برای کشتن” در برخی از صحنه ها با استادی خشم و عصبانیت مخاطب را بر می انگیزد. اگر به دنبال تماشای فیلم به جای خواندن رمان و همینطور ورق زدن بخشی از تاریخ معاصر آمریکا هستید، پیشنهاد می کنیم به تماشای این فیلم دادگاهی قابل قبول و سرگرم کننده بشینید.

  • فیلم (Primal Fear (1996 حل دو معما در یک پرونده

تحلیل و نقد فیلم Primal Fear

اگر به دنبال یک فیلم دادگاهی با تم معمایی هستید ، Primal fear یا “ترس کهن” می تواند یک انتخاب خوب و منحصر به فرد باشد. فیلم در سال 1996 به اکران عمومی درآمده است. پیچش داستانی و بازی های قابل قبول فیلم از نکات مثبت این فیلم دادگاهی می باشد. فیلم با تکیه بر حل معما و برداشتن نقاب از بخش های دولتی ، قضایی و مذهبی جامعه ، نظام سروته شده سرمایه داری را به تصویر می کشد. عنصر غافلگیر کننده داستانی فیلم به خوبی موفق می شود که در انتها به مخاطب ضربه بزند. از همین رو فیلم Primal fear به یک فیلم متفاوت در ژانر دادگاهی تبدیل می شود و مخاطب دادگاه را شوکه می کند. از بازیگران این فیلم میتوان به ریچارد گِیر و ادوارد نورتون اشاره کرد.

در این فیلم نیز دوربین با وکیل مدافع (ریچارد گِیر) همراه می شود و ما به همراه او در پی حل پرونده هستیم. ولی در این فیلم ، قصه برای ما تماما مشخص نیست و ما یکباره به وسط ماجرا پرت شده ایم و قرار است در دادگاه به دفاع از یک جوان (با بازی بی نظیر ادوارد نورتون) بپردازیم. از دیگر نکات قابل توجه این فیلم ، موسیقی متن زیبای اثر می باشد که ساخته جیمز نیوتن هاوارد است. موسیقی به خوبی در فیلم Primal fear به کمک فضاسازی و روایت داستان آمده است و تماما مخاطب را درگیر ریتم فیلم می کند. ترس کهن نقطه عطفی در کارنامه کاری ادوارد نورتون در سمت بازیگر میباشد که بسیاری معتقدند این فیلم اغاز دیده شدن او در سینما بوده است.

  • فیلم (A Few Good Men (1992 محکمه ای برای یک دادگاه نظامی

تحلیل و نقد فیلم A Few Good Men

داستان این فیلم داستان یک محکمه ی نظامی است. فیلم در سال 1992 ساخته شده است و به جرات میتوان گفت تا به امروز بهترین فیلم دادگاهی می باشد که یک محکمه نظامی را به تصویر کشیده است. تام کروز هنرپیشه چهره و مطرح جهان اینبار در نقش و قامت یک وکیل جوان و خبره نیروی دریایی درآمده است. مخاطب به سرعت در یک سوم ابتدایی فیلم به همراه او پرونده را حل میکند و مابقی فیلم را به دنبال اثبات بیگناهی مظنونین در دادگاه صرف میکند. A Few Good Men یا در ترجمه چند مرد خوب، به خوبی میتواند بیننده را با خود همراه کند بطوریکه مخاطب شیفته و منتظر حضور در جلسات بعدی این دادگاه نظامی میشد. در کنار داستان گویی خوب اثر، دانش و اصطلاحات حقوقی سرتاسر فیلم به خوبی در فیلمنامه نوشته و تدوین شده است.

فیلم در ایجاد حس همدردی با مظنونی بسیار ضعیف عمل می کند و بیشتر تمرکز را بر وکیل و روند دادگاه می گذارد. در واقع فیلم بیشتر بر جدال ها و بحث های درون دادگاه تکیه دارد. از همین رو ما شاهد بازی خوب تام کروز در هنگام دفاعیه های تند و حمله به شاهدین هستیم. مساله فیلم A Few Good Men در وهله اول نقد مساله فرماندهی و فرمان برداری در ارتش آمریکا می باشد و به خوبی در طی جلسات دادگاه چندین بار به آن طعنه میزند.

فیلم به لطف بازیگران و تیم تولید به خوبی در سراسر جهان دیده و با اقبال خوبی از جانب مردم و منتقدین روبرو شد. حضور جک نیکلسون هرچند در فیلم کوتاه است ولی تاثیرش بر خلق شخصیت و سیر روند داستانی فیلم کاملا پیداست. آخرین جلسه دادگاه و حضور نیکلسون در سکانس پایانی فیلم یکی از بهترین سکانس های جدل و بحث در فیلم هایی با فضای دادگاه می باشد. 

  • فیلم (Rashomon (1950 یک دادگاه ، سه داستان

تحلیل و نقد فیلم ژاپنی Rashomon

سینما دوستان اغلب کوروساوا را به عنوان یک مولف به نام و درجه اول در تاریخ هنر سینما می شناسند. اکثر اثار آکیرا کوروساوا با پرداخت به مسائل پیرامون انسان شکل گرفته و به تصویر کشیده میشود. این اثر کلاسیک در کنار تامل برانگیز بودن و نکاتی که برای تدریس به فیلمسازان و روایتگران ارائه میدهد، به خوبی به ذات و هستی یک محکمه انسانی اشاره دارد. در این فیلم هیئت منصفه ای وجود ندارد  وکیل مدافعی قرار نیست که به دفاع بپردازد و از اصطلاحاتی نظیر اعتراض وارد است یا نیست خبری نیست. درسته که فیلم در فضای دادگاه و میز و صندلی ترسیم نمی شود ولی مساله اول و آخر Rashomon ، مساله دادگاه و قضاوت است. رخدادی که از منظر سه انسان روایت می شود و مساله دروغ و زاویه دید هر شخص از مهمترین حرف هایی ست که در فیلم راشومون به تصویر کشیده می شود.

دوربین سوبژکتیو فیلم تماما از جانب قاضی می باشد و شاهدین و متهمین همگی جلوی قاضی نشسته اند. در اینجا کوروساوا پا را فراتر میبرد و بیننده را در مسند قضاوت قرار می دهد. در طول فیلم شاهدین و متهمین تماما رو به دوربین (مخاطب) صحبت کرده و داستان خود را می گویند. درواقع کارگردان قصد دارد هر یک از ما را قاضی دادگاه داستان خود کند. فیلم Rashomon خود اقتتباسی از دو داستان معروف ژاپنی با نام های ” در بیشه ” و ” راشامون ” می باشد. خود کوروساوا به شخصه معتقد است که فیلم Rashomon یک انعکاس از زندگی واقعی انسان است و زندگی هرگز معنای دقیقی ندارد. راشومون اولین فیلم نامزد اسکار کروساوا نیز می باشد. نام این اثر به تازگی در دیکشنری آکسفورد اضافه گشته است و در توضیح معنایی آن اینگونه آمده است : “تفسیر یک نزاع از منظر های گوناگون”

  • فیلم (The Judge (2014 قاضی در جایگاه متهم

تحلیل و نقد فیلم The Judge

شاید در بین این لیست ده فیلم دادگاهی ، احساسی ترین بار درام را فیلم سراپای The Judge به دوش بکشد. تقابل و رویارویی پدر با پسری که از دل مساله دادگاه و کار و حِرفه ی حقوق بیرون می آیند. این یک فیلم صِرف دادگاهی تعلیق برانگیز و پر کشمکش در سالن دادگاه نیست. اولین مساله The Judge خانواده است. خانواده ای که پدر و پسرش به دلیل اختلافاتی که با هم داشته اند ، رفته رفته از هم جدا مانده و فاصله گرفته اند. پسر وکیل درجه یک دادگاه و پدر از معتبر ترین قاضی های ایالت است. بار احساسی فیلم به حدی بالا می رود و به روایت قصه کمک میکند که هر لحظه هم می توان با قاضی همزادپنداری کرد هم پسر وکیلی که از پدر جدامانده است.

رابرت دوال (در نقش قاضی پالمر و پدر) و رابرت داونی جونیور (در نقش وکیل مشهور هنک پالمر ) به طوری از پس نقش پدر و پسر این فیلم برآمده اند که می توانند احساسات هر پدر و پسری را برانگیزند. نیمه اول فیلم The Judge ما را با دو شخصیت اصلی همراه می کند و سپس در نیمه دوم ، از پس ماجرا های رخ داده ، مساله اش سالن دادگاه و برگزاری محکمه می شود. دادگاهی که اینبار متهم آن یک قاضی به نام است و وکیل مدافع ، پسری است که سالیان زیادی از پدر فاصله گرفته بود. بار درام و لحن ادای دیالوگ ها در طی فیلم بسیار تاثیر گذار می باشد و فیلم The Judge را به یک اثر دادگاهی منحصر تبدیل می کند. بطوریکه تا قبل از آن اثری در ژانر دادگاه رابطه خانوادگی را اینگونه به تصویر نکیشده بود.

  • فیلم (Philadelphia (1993 دادخواهی بر علیه تبعیض 

تحلیل و نقد فیلم Philadelphia

فیلادلفیا اولین فیلم تاریخ سینمای آمریکا می باشد که به صورت مستقیم به بیماری ایدز و مساله همجنسگرایانی که به این بیماری مبتلا شده اند اشاره می کند. این فیلم دادگاهی ساختار شکن توانست توجه بسیاری از بینندگان را به خود معطوف کند و احساسات انسان ها را برانگیزد. Philadelphia داستان وکیلی است که همجنسگرا می باشد و بعد از ابتلا به بیماری ایدز از جانب شرکت حقوقی ، با پرونده سازی و دلایل ساختگی اخراج می شود. تام هنکس بازیگر نقش اول فیلم در نقش اندی بکت در پی اخراج غیر منصفانه و تبعیض آمیز اش، تصمیم می گیرد شکایت کند و پرونده دادخواهی خود را به دادگاه ببرد. تام هنکس برای ایفای این نقش حدود 12 کیلو وزن کم کرد و با بازی درخشان خود در فیلم Philadelphia  هم توانست تحسین و نظر مثبت منتقدین را دریافت کند هم جایزه اسکار آن سال را ازآن خود کند.

در کنار بار احساسی سنگینی که در روند داستان بر فیلم سوار میشود، Philadelphia را میتوان از ابتدا تا انتها تماما یک فیلم دادگاهی دانست. شاکی پرونده وکیلی است که میبایست با وجود بیماری کشنده ای که جسم او را فراگرفته است در مقابل یک تیم خبره و کاربلد حقوقی بایستد و حق خودرا بگیرد. در اینجا نقش وکیل سیاهپوست او (با بازی نزل واشینگتون) خیلی خوب به چشم می آید. جدال این دو در مقابل تیم مدافع پرونده دادخواهی شده، یکی از جذاب ترین فضاسازی های ممکن در فیلم های دادگاهی را شکل میدهد.فیلم دادگاهی Philadelphia بدون هیچ کلیشه و ادا اطواری در صحن دادگاه حاضر میشود. مشخص است که جاناتان دم به عنوان خالق اثر به خوبی در مورد علوم قضایی و اصطلاحات تخصصی علم حقوق مطالعه داشته است. دادگاه فیلادلفیا یک دادگاه حقوقی تمام و عیار از مسئله حقوقی نظام قانون گذار آمریکا می باشد.

  • فیلم (To Kill a Mockingbird (1962 قهرمان سازی به سبک وکیل مدافع

تحلیل و نقد فیلم To Kill a Mockingbird

فیلم کشتن مرغ مقلد از آثار برجسته سینمای جهان که بر اساس کتابی با همین نام ساخته شده است یکی از مهمترین فیلم های سینما با موضوع دادگاه می باشد. این فیلم که مساله اش تماما در دادگاه رقم می خورد، در زمره فیلم های ماندگار سینمای کلاسیک جای خوش کرده است. فیلم یادآور سختی ها و تبعیض های نژادی بی حد و مرز آن روزهای سخت برای اقلیت سیاه پوستان می باشد. “گریگوری پک” یکی از برجسته ترین بازیگران مرد سینمای کلاسیک در نقش وکیل مدافع مرد سیاهپوست این فیلم ظاهر می شود. وکیل داستان فیلم کشتن مرغ مقلد وکیلیست ساده و سر راست که در شهر کوچکی از ایالت آلاباما در کنار خانواده خود زندگی می کند. در طی فیلم ما با او همراه می شویم تا بتوانیم از اتهام تجاوزی که به متهم سیاه پوست زده اند در حضور حضار و دادگاه دفاع کنیم.

اینجا بر خلاف فیلم های دیگر این لیست، شخصیت وکیل سیر تکاملی خود را به خوبی طی می کند و رفته رفته به قهرمان تبدیل می شود. در واقع “کشتن مرغ مقلد” با رعایت تکنیک و اصول درونمایه فیلم، یک قهرمان را از دل ماجرا برای مخاطب می سازد. قهرمان وکیل سفیدپوست و متمدنی که از مردم دفاع می کند، پدری فداکار است و با حرف ها و سخنانش بر دل مردم تاثیر می گذارد. بازی و اجرای روان وکیل دادگاه به خوبی یک فیلم پر دیالوگ کلاسیک را جلو می برد. سخنرانی 9 دقیقه ای گریگوری پک در صحن دادگاه که یکی از ماندگار ترین صحنه های دادگاهی سینما است، تنها در یک برداشت و به صورت پیوسته و بدون کات ضبط شده است. خود گریگوری پک بیان کرده است که محبوب ترین فیلمی که در آن بازی کرده است، «کشتن مرغ مقلد» می باشد.

  • فیلم (The Trial of the Chicago 7 (2020 سیاسی ترین دادگاه تاریخ سینما

تحلیل و نقد فیلم The Trial of the Chicago 7

برای این فیلم می توان اینگونه شروع کرد: سیاسی ترین دادگاه سینمایی که به تصویر کشیده شده است. در قرن جدید و سال 2020، فیلم دادگاه شیکاگو 7 بر اساس رویداد های واقعی دهه60 میلادی ساخته و منتشر شد. این فیلم با بهره مندی از دوجین بازیگر مطرح و توانمند روز سینما توانست یک نمایش تمام و کمال از یک دادگاه سیاسی حساس و چالش برانگیز را برای بیننده رقم بزند. مخاطب فیلم با اینکه از آینده و حکم دادگاه با خبر میباشد اما طوری با فیلم همراهی میکند که هر لحظه دوست دارد ورق عوض شود. همچنین فیلم در برانگیختن خشم مخاطب هیچ چیزی را کم نذاشته است و مشت گره کرده عدالت خواهی بیننده را تا آخر با خود همراه می کند. Chicago 7 دادگاهی را نمایش میدهد پر از بی عدالتی که خشم و نفرت بیننده نسبت به سیستم دولتی و قضایی را به دنبال دارد. 

دوربین این فیلم با یک نفر یا یک گروه همراه نمی شود، دوربین تماما در اتمسفر فیلم حیران است. گاهی با تیم دادستانی همراه می شویم ، گاهی با متهمین. در واقع در شیکاگو هفت مساله شخص و اشخاص نیستند، مساله آرمان و حرکتیست که به شکل گیری این دادگاه سیاسی ختم شده است. مساله دادگاه فیلم  حتی در ساخت تیزر تبلیغاتی فیلم نیز گنجانده شده است. در ابتدای فیلم از جانب وکیل به این نکته اشاره می شود که دادگاه سیاسی به هیچ وجه وجود ندارد. ولی سورکین در سمت کارگردان و نویسنده فیلمنامه رفته رفته پرده از حقیقت بر میدارد. سورکین دادگاهی را می سازد که همه چیزش از قبل مشخص و برنامه ریزی شده است. دادگاهی که جای هیچ دفاعی برای متهمین نمی گذارد و حکم قاضی و هیئت منصفه آن از قبل صادر شده است. این چیزی جز یک دادگاه سیاسی نمی باشد. برای خواندن نقد و بررسی فیلم دادگاه شیکاگو هفت The Trial of the Chicago 7 بر روی لینک آن کلیک کنید.

علاوه بر دادگاه شیکاگو هفت آرون سورکین فیلمنامه نویس ، فیلم A Few Good Men نیز می باشد که در این لیست 10 تایی موورد بررسی قرار دادیم. در واقع این کارنامه نشان می دهد که سورکین علاقه زیادی به موضوعات فیلمنامه و فضاسازی دادگاهی دارد. داستان فیلم دادگاهی جدید او درباره متهمین جوانیست که به نشانه اعتراض به سلسله جنگ های ویتنام گردهم آمدند و رفته رفته مسبب شکل گیری یک جنبش اعتراضی در سالهای دهه 60 میلادی شدند. نتیجه آن اعتراضات، به سرکوب و خشونت نیروی پلیس علیه معترضین و ریختن خون چندین انسان شد. فیلم های مستند و حوادث آن سال ها به شکلی خوب و بجا در تدوین فیلم بکار گرفته شده اند.

یکی از نقاط متمایز این فیلم دادگاهی که می بایست به آن اشاره کرد، قاضی دادگاه آن است. قاضی دادگاه شیکاگو هفت از مهمترین عناصر شکل گیری خشم بیننده نسبت به نظام قضایی جامعه بی عدالت می باشد. بازی خوب بازیگر و میزانسن های به جا و به کار گرفته شده در سکانس های جرو بحث قاضی ، باعث شده است تا قاضی این دادگاه به عنوان منفور ترین و اعصاب خوردکن ترین قاضی فیلم های دادگاهی مطرح شود. 

  • فیلم (Witness for the Prosecution (1957 شاهدی برای تعقیب

تحلیل و نقد فیلم Witness for the Prosecution

فیلم شاهدی برای تعقیب یک فیلم درام و رازآلود کلاسیک می باشد که لوکیشن اصلی آن دادگاه است که رویداد مهم فیلم در آنجا رقم می خورد. این اثر نه تنها یک فیلم دادگاهی موفق و ماندگار میباشد بلکه از بهترین های ژانر اسرارآمیز و جنایی کلاسیک نیز به شمار می رود. فیلمنامه منحصر به فرد و ناب در کنار کارگردانی درست بیلی وایدر و همچنین طراحی صحنه بینظیر در لوکیشن های دادگاه ، این فیلم را بیش از بیش ارزشمند کرده است. قدرت دیالوگ های ادا شده در فیلم، فیلمبرداری و تدوین خوب، پایان بندی متفاوت و غافل گیر کننده، فریب دادن مخاطب و ایجاد حس تنش و هیجان و همچنین چاشنی کمدی های بجا و خوب در فیلم همگی از مزیت های این فیلم ماندگار و تمام عیار سینمای کلاسیک می باشند. “شاهدی برای تعقیب” همواره یک اثر موفق و مثال زدنی در ژانر دادگاه می باشد.

فیلم بر خلاف ظاهر کلاسیکش به خوبی مخاطب امروز خود را سرگرم می کند و بعضا با وکیل بامزه و دوست داشتنی خود، مخاطب را به خنده وا میدارد. وکیل فیلم Witness for the Prosecution جزو ماندگار ترین شخصیت های دوست داشتنی و جذاب تاریخ سینما می باشد. وکیلی افسانه‌ای و سرشناس به نام سر ویلفرید روبارتس (با بازی کم نظیر چارلز لاتون) که موفقیت های زیادی در دادگاه های جنایی داشته است. حال ما باید با این شخصیت مسن لجباز و یک دنده در حل یک پرونده جنایی در دادگاه همراه شویم. در این شاهکار جنایی و رازآلود بر خلاف قاعده ، مظنون به قتل تنها یک نفر می باشد و از همین رو شک و تردید بیننده ، از مظنون دادگاه به شاهدین دادگاه تغییر می کند. شاهدانی که به علت های مختلف صلاحت ندارند تا گناهکار بودن یا بی گناهی متهم را به اثبات برسانند.

  • فیلم (Twelve Angry Men (1957 روایتی از رای یک هیئت منصفه

تحلیل و نقد فیلم Twelve Angry Men

می رسیم به معروف ترین و میشه گفت ماندگارترین اثر در زمینه دادگاه یعنی 12 مرد خشمگین ساخته سیدنی لومت. در این روایت دیگر خبری از صحن دادگاه، قاضی و حتی وکیل هم نیست … اینجا داستان حول دوازده نفر در یک اتاق 20 متری می چرخد. مساله فیلم درباه کسانیست که می بایست حکم را صادر و اعلام کنند. فیلم با اتمام آخرین دفاعیات و دادخواهی شروع می شود و در ادامه به مخاطب اجازه ی عبور از درهای همیشه بسته هیئت منصفه دادگاه را می دهد. اینبار بیننده به داخل اتاق می رود و قریب به 90 دقیقه نفسگیر را با 12 مرد سپری می کند. اینبار مساله دفاع یا شکایت از بی عدالتی نیست ، مساله سیاسی و از پیش تعیین شده نیست…اینبار مساله خود قضاوت است. دوازده انسان برای جان انسانی دیگر تصمیم می گیرند و او را مورد قضاوت قرار می دهند.

اعضای هیئت منصفه هر یک از زیستگاه اجتماعی متفاوتی برخوردار هستند و این تفاوت در تصمیم گیری آنها به خوبی قابل لمس میباشد. مطمئنا از “دوازده مرد خشمگین” درس های زیادی میتوان آموخت. در کنار مباحث قانونی و حقوقی آمریکا، فیلم سرشار از فلسفه، اندیشیدن و طرح سوال های چالش برانگیز میباشد. هنری فوندا به عنوان بازیگر چهره این فیلم، در ابتدای امر نقش تنها فرد مخالف به گناه کار بودن پسر متهم به قتل را ایفا میکند. او در طی داستان با طرح سوالات مهم و اساسی سعی بر اثبات بی گناهی پسر مظنون به قتل پدر را دارد. از طرفی در مورد تکنیک و بحث فرمالیته اثر، کارگردانی، فیلمبرداری و قاب بندی ها به حدی خوب و شگفت انگیز است که در طی زمان فیلم مخاطب به هر یک از این دوازده نفر نزدیک شده و  رفته رفته همچون این افراد احساس خفگی و تردید می کند.

تحلیل و نقد فیلم Twelve Angry Men

جمع بندی

همانطور که در ابتدای نوشته اشاره کردیم فیلم های بسیاری با تم دادگاه در طی یک قرن اخیر ساخته و اکران شده اند. از فیلم های متعدد خوب کلاسیک بگیرید تا فیلم های صنعتی مدرن زمان حالمان. بی شک تعدادی از این فیلم ها لایق حضور در این لیست ده تایی هستند اما معیار و هدف از تهیه این لیست ، اشاره به فیلم های متمایز و جریان ساز در این ژانر می باشد. ده فیلمی که در این مقاله مورد بررسی و معرفی قرار دادیم ، هر یک با روایتی مختلف در بستر فضای دادگاه داستان فیلم و فیلمنامه را جلو برده اند.

احسان اریا نویسنده نقد

نویسنده
احسان آریا

دانلود فایل پی دی اف


امیدواریم این مطلب براتون مفید واقع شده باشه
حتما در قسمت دیدگاه ، نظرات خودتون رو برای ما و مخاطبای ما کامنت کنید 

همچنین می تونید این مطلب رو از طریق سرویس های اشتراک زیر برای دوستان خود ارسال کنید


ممنون که تا پایان این مقاله همراه شرکت فیلمسازی کاتشو بودید. کاتشو به کمک تیم حرفه ای و ماهر خود سال هاست که در حوزه تولید محتوای تصویری و ویدیویی از جمله ساخت تیزر تبلیغاتی خلاقانه برای سازمان های گوناگون و نیز ساخت موشن گرافیک فعالیت می کند. از دیگر تخصص های کاتشو می توان به ساخت فیلم صنعتی برای شرکت ها و کارخانه ها و نیز ساخت فیلم مستند در مورد موضوعات مختلف ، خدمات ویدیو مارکتینگ و ساخت فیلم مراسم مختلف اشاره کرد.

5/5 - (3 امتیاز)

11 دیدگاه

  • فیلم all about justice هم فوق العادس

  • بین این 10 فیلم دادگاهی که ازش اسم بردین قطعا The Judge یه چیز دیگس
    مرسی بابت مقاله ی مفیدتون

  • فیلم the judge واقعا ی درام فوق العادس💛
    پیشنهاد میکنم هرکس که ندیده حتما حتما ببینه بازی رابرت داونی جونیور واقعا محشره😍😘❤️

  • چه مقاله خوبی بود
    شیشتا از فیلمای این لیست رو دیدم و همشونم دوست داشتم
    انتخاب اولمم شاهدی برای تعقیب هستش تو این لیست
    اونایی هم که ندیدم رفت تو لیست دانلود
    تشکر از سایت خوبتون 👌👍

  • لطفا معدفی ۱۰ فیلم برتر ژانر جنایی و معمایی هم تو سایت قرار بدید

  • لیستتون عالیه و واقعا این فیلم ها بهترینن دوازده مرد خشمگین ،کشتن مرغ مقلد،شاهدی برای تعقیب واقعا فوق العادن و به قول یکی از دوستان راههای افتخار حتما باید تو این لیست بهترینها باشه،فیلم شیکاگو ۷ که سال ۲۰۲۰ ساخته شده متفاوت ترین فیلم دادگاهی که تا حالا دیدم هم زمان چند تا متهم داره چالششون با قاضی فوق العادس و طعنه کنایه های طنز امیزشون عالیه و بازیگرای این فیلم خیلی خوب بازی کردند

  • الحق که اگر تمام این ده تا رم از فیلمای کلاسیک انتخاب می کردید بازم به حق بود
    فیلم هایی نظیر کشتن مرغ مقلد و دوازده مرد خشمگین و … یه سرو گردن از فیلمای مثلا پیشرفته امروزی بالا تر هستن و صد البته ارزشمند تر
    ممنون از وبسایت کاتشو

  • تو این مقاله حرفی از دادگاه راه های افتخار یا همون فیلم Paths of Glory استنلی کوبریک نزدین
    یکی از مظلوم ترین و در عین حال ظالمانه ترین دادگاه های سینمای جنگ جهانیست
    به دوستان علاقه مند حتما پیشنهاد میکنم ببینن
    با هنرمندی کرک داگلاس

  • پس فیلم محاکمه در نورنبرگ استنلی کریمر نیست تو این ده تا؟؟!
    به جرات جزو 10 تا که هیچی…سه فیلم برتر تو ژانر دادگاهی هستش
    به دوستانی که به این ژانر علاقه مندن پیشنهاد میکنم حتما ببینن
    Judgment at Nuremberg 1961

  • این فیلم ژاپنی رو من نمیدونم چرا انقدر گندش کردن تو تاریخ
    هیچم شبیه فیلم دادگانهی نیست اصلا

  • شکی نیست ۱۲ مرد خشمگین با اختلاف بهترین فیلم دادگاهیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *